Skip navigation.

Poul Gernes på Louisiana 

https://www.louisiana.dk/udstilling/poul-gernes#

 

Herlev Hospital som Kulturarv

En bevaringsvejledning af Sven Felding, arkitekt MAA.

http://www.kulturstyrelsen.dk/presse-nyt/herlevs-hospitalskunst-bevares/

Hæderslegater 2015

Omtale af BANKSY:

http://kopenhagen.dk/magasin/magazine-single/article/banksy-blandt-modtagerne-af-gernes-fondens-haederslegater/

Det er med den største glæde og fornøjelse hermed at meddele, at Gernes Fonden (Klara Karolines Fond) den 19. marts i år, som ville have været billedkunstner, professor Poul Gernes' 90-års fødselsdag, uddeler fire hæderslegater til internationalt virksomme kunstnere og formidlere, som deler Poul Gernes' over-bevisning om at det æstetiske altid er nært forbundet med det etiske.

Fælles for årets fire legatmodtagere er, at de bruger kunsten til at vise solidaritet med de svage i samfundet gennem kreativ udfoldelse og socialt engagement. Ved at tage kunsten ud af kunstinstitutionen og placere den midt i livet — hvor den hører hjemme! — ønsker de at gøre en konkret forskel i verden. Dette var også Poul Gernes' ambition med sine mange udsmykninger, som den dag i dag beriger hospitaler, skoler, institutioner og fabrikker rundt om i Danmark.

 

AI WEIWEI

”Kunst er aldrig en afslutning eller et mål,
men altid kun en begyndelse.”

Ai Weiwei, den internationalt anerkendte kinesiske kunstner, hvis kunstneriske praksis i sådan en grad har udfordret de kinesiske myndigheder, at han er blevet tvunget til at leve i husarrest, hans navn kan ikke nævnes i kinesiske medier og han kan ikke udstille sine værker i sit hjemland.

Hvad har ført til så drastiske konsekvenser? Ai Weiwei siger selv at ”enhver måde at arbejde på afspejler moralske, æstetiske og fiosofiske værdier ... det handler ikke kun om former, men snarere om social adfærd, om kultur som menneskelig adfærd.”

De 100 millioner individuelt håndmalede solsikkefrø af porcelæn, som Ai Weiwei viste i en soloudstilling på Tate Modern i London 2010, blev fremstillet i porcelænsbyen Jingdezheng i Kina. 1600 mennesker arbejdede i mere end to år med produktionen — en unik syntese af en lang historisk håndværkstradition og et grænseoverskridende samtidskunstværk.

Værket Remembering bestod af 9000 skoletasker, der tilsammen skabte en installation på 1000 m2 sat op på facaden på Haus der Kunst i München for at mindes de mange børn, der mistede livet i jordskælvet i Sichuan-provincen i 2008, og gøre opmærksom på det faktum at skolerne i området var så dårligt bygget.

Til værket Fairytale på Documenta 12, 2007 inviterede Ai Weiwei 1001 'almindelige' kinesere til en uges ophold i Kassel i Tyskland. Mange af deltagerne havde aldrig tidligere rejst udenfor Kina. I de forudgående forberedelser til dette 'værk' indgik bl.a. at skaffe pas til deltagerene. Denne generøse gestus får særlig vægt i betragtning af, at de kinesiske myndigheder et par år senere, uden forklaring, tilbageholdt Ai Weiwei's eget pas.

En udstilling med Ai Weiwei's værker åbner samme dag (d. 19. marts) hos Faurschou Foundation i Nordhavn.

 

BANKSY

Interviewer: ”Hvad synes du om at folk sælger den kunst du laver på gaden?”
Banksy: ”Som barn drømte jeg om at når jeg blev voksen, ville jeg spille en rolle i Robin Hood.
Det gik bare aldrig op for mig, at jeg ville ende med at spille en af guldmønterne.”

Banksy, den formodede britiske, anonyme, men verdensberømte grafittikunstner har med stor poesi, humor og æstetisk præcision fornyet graffittikunsten på globalt plan. Med æstetiken som våben formår Banksy at skildre uretfærdighed og sætte lys på magtmisbrug. Banksy har opnået en kontroversiel verdens-berømmelse, som giver de svage i samfundet en håndsrækning i form af offentlige modstandsbilleder, der giver magthaverne en ubehaglig smag i munden.

Banksy arbejder i ly af mørket og fuldkommen inkognito med simple, men effektive og hurtige metoder: skabeloner og spraymaling, men formår at placere sine værker med udsøgt præcision og stor intelligens i et altid overraskende og overrumplende samspil med omgivelserne.

På trods af at Banksys kunst er skabt til, og hører hjemme i gadebilledet har den opnået høje priser på kunstmarkedet.

 

FAVELA PAINTING

”... fra et sted, man ser som negativt til et sted, der kommunikerer
kreativitet, skønhed og opfindsomhed til omverdenen gennem kunst.”

Favela Painting består af de to hollandske kunstnere Jeroen Koolhaas og Dre Urhahn, bedre kendt som Haas & Hahn, som har skabt en række monumentaludsmykninger i hele kvarterer og bydele, som i slum-områder i Rio de Janeiro og i det nordlige Philadelphia, et af de fattigste områder i USA. I samarbejde med lokale beboere er det lykkedes de to kunstnere at forvandle slum til en visuel overdådighed og give identitet, selvfølelse og sammenhold til områder præget af fattigdom og vold. Haas & Hahn arbejder i Poul Gernes' ånd, underkastet de stedspecifikke behov og med den overbevisning at farvepragt har en grund-læggende positiv indflydelse på det menneskelige sind, og at kunsten har kraft til at forandre virkeligheden.

 

 

ANN ANDREASEN, BØRNEHJEMMET I UUMMANNAQ

”Kunsten og de kreative aktiviteter er en stor del
af den behandling og dannelse, vi forsøger at opdrage vores børn og unge med.”

Ann Andreasen har med enestående hjertevarme og stor menneskelig forståelse formået at gøre Børne-hjemmet i Uummannaq i Grønland til det sted, som har gjort en positiv forskel i mange unge grønlænderes liv, ikke mindst fordi musik, kunst, film og kultur er en naturlig og integreret del af livet og dagligdagen i børnehjemmet således at ingen kan undgå at blive inddraget, berørt, styrket og inspireret af kunstens iboende kraft og nysgerrighed overfor verden — kunsten som et fristed og et helle, man kan bære med sig indeni.

Utallige udsatte børn og unge har her fået styrke og selvværd til at møde verden og voksenlivet, og Børne-hjemmet i Uummannaq er samtidig det sted, hvor det meste af egnens livlige kulturelle aktivitet udgår fra — og det befinder sig vel at mærke i Vestgrønland, ca: 500 km. nord for Polarcirklen!

 

De fire hæderslegater er på hver DKK 25.000,-

  

Med venlig hilsen
bestyrelsen for Gernes Fonden

(Klara Karolines Fond)
Ulrikka Gernes, Aase Seidler Gernes, Anders Krüger, Jens Erik Sørensen og Vibeke Windeløv

 

 

Hæderslegater 2014

Det er en stor fornøjelse at meddele, at følgende syv personer i år bliver tildelt et  hæderslegat fra Klara Karolines Fond Stiftet af Aase og Poul Gernes:
 Digteren og billedkunstneren Gerd Laugesen for hendes underfundige billedkunstnerisk-poetiske praksis.
 Billedkunstneren Kaspar Bonnén for udstillingen The Past Will Never Leave You.
 Street art-kunstneren bert, fordi han fastholder poesien i det offentlige rum.
 Billedkunstneren Kirsten Christensen, fordi hun gennem årelang kunstnerisk erfaring har skabt værker som er originale, følsomme, groteske og morsomme.
 Billedkunstneren E.B. Itso for at se ressourcer, hvor andre ser forfald og udnytte det kunstnerisk.
 Billedkunstneren Linda Weiss Drescher for udstillingen Field Collectors Notebook.
 Billedkunstneren Mette Winckelmann for Tro og Overtro, udsmykningen af muren omkring Viborg Kunsthal.
 De syv kunstnere modtager hver kr. 20.000,- i hæderslegat til en lille uformel reception på Charlottenborg d. 19. marts 2014, som ville have været billedkunstneren, professor Poul Gernes' 89-års fødselsdag.

Anti-Academy 

er en udstilling der går i dybden med de ideer, processer og arbejdsmetoder, som var fremherskende indenfor tre radikale og banebrydende kunstskoler i 1960'erne i Japan, USA og Danmark.

John Hansard Gallery

http://www.hansardgallery.org.uk/event-detail/134-anti-academy/

En hemmelig udsmykning / Top secret art

Naturstyrelsen

http://www.helsingordagblad.dk/article/20131005/NETNYT/710059988

http://koes.dk/nyheder/aktuelle-nyheder/hemmelig-gernes-udsmykning

http://www.b.dk/billedserier/tag-med-til-nordsjaellands-flotteste-bunker

http://www.b.dk/kultur/staten-skjuler-bunker-af-kunst

http://www.aok.dk/byliv/se-de-fantastiske-billeder-her-er-atombunkeren-i-nordsjaelland

http://www.lorry.dk/artikel/181601?autoplay=1&video_id=83502

 

Poul Gernes LP

All enquiries and orders email: quockenzocker@gmail.com GBP. 12,50

Penultimate Press is proud to release a unique vinyl of the only known recordings by Danish artist Poul Gernes.
Poul Gernes only ever recorded just under 20 minutes of music. His entire musical production is therefore on this LP. The recording was done on a Tandberg Recorder at Poul Gernes’ house in the south of Sweden in 1969. He is playing an old harmonium salvaged from a local primary school.

For more information:www.penultimate-press.blogspot.co.uk

KATALOG POUL GERNES

Et omfattende og rigt illustreret katalog fra udstillinger i Deichtorhallen Hamburg, Malmø Kunsthall og Lunds Kunsthall.

Kataloget indeholder essays af Dirk Luckow, Noemi Smolik, Belinda Grace Gardner, Troels Andersen, Lars Bang Larsen og Tania Ørum.Kataloget er med engelsk og tysk tekst og er udkommet på Snoeck Verlag, Tyskland 2010. 280 sider.

Pris: kr. 499,-  +  kr. 110,- ekspedition og forsendelse.

Kan bestilles ved at overføre beløbet til Nordea Bank. Reg. nr. 5501 Konto nr. 7556442074.

Kataloget sendes med Post Danmark, når beløbet er registreret på kontoen.

Husk at anføre tydeligt navn og adresse ved pengeoverførslen!

Konsthall Artipelag, Stockholm

http://www.artipelag.se/sv/utställning/poul-gernes-sidekick-cosima-von-bonin

POUL GERNES RETROSPEKTIV

Lunds konsthall
http://www.lundskonsthall.se/index.html

Malmö Konsthall
http://www.konsthall.malmo.se/o.o.i.s/60

Ex-skolen på Museum Jorn i Silkeborg

link til Museum Jorn
http://www.museumjorn.dk/

Poul Gernes Retrospektiv

link til Deichtorhallen Hamburg
http://www.deichtorhallen.de/index.php?id=41 

Poul Gernes på Toldkammeret i Helsingør

Toldkammeret

Films by and with Poul Gernes

9 films, total 54 min. DVD
© PLAGIAT FILM / KLARA KAROLINES FOND 2007
I kommission hos BORGENS FORLAG
Læs / Se mere ...

'Fish and Ships'

Group show 19.6.2007 - 26.8.2007 at Kunsthaus Hamburg

documenta 12, Kassel 16.6.2007 - 23.9.2007

Læs mere på www.documenta12.de
Læs / Se mere ...

POUL GERNES 'Behind'

Solo exhibition at Galerie Ben Kaufmann, Berlin
7.6.2007 - 31.7.2007
Læs mere på www.benkaufmann.com
Læs / Se mere ...